Suomeen rantautuneella merkintäaineella voi maahantuojan mukaan esimerkiksi osoittaa, kenelle anastettu esine kuuluu. Poliisi testaa tuotteen toimivuutta loppuvuoden aikana Länsi-Uudellamaalla.

Länsi-Uudenmaan poliisi on saanut testattavakseen uuden tavan jäljittää varastetun omaisuuden omistaja. Kyseessä on kansainvälisen yrityksen kehittämä synteettistä DNA:ta sisältävä merkintäaine, joka tekee tuloaan Suomen turvallisuusmarkkinoille.

Ideana on, että omistaja merkitsee arvoesineet huomaamattomalla, yksilöityä DNA -solukkoa sisältävällä aineella, ja tuote kirjataan kansainväliseen rekisteriin. Mikäli esine tämän jälkeen joutuu vääriin käsiin, voi poliisi tunnistaa esineen ja sen omistajan DNA:n avulla.

Noin viikon verran Länsi-Uudellamaalla koekäytössä olleet laitteet eivät ole vielä päässeet tositoimiin.

– Vielä ei ole tullut vastaan yhtään tavaraa, jossa tätä olisi hyödynnetty. Kaikki poliisin haaviin jäävät tavarat eivät tietenkään mene tämän seulan läpi, mutta ne tarkistetaan, joissa on viitteitä aineen käytöstä, sanoo komisario Jyrki Kallio Länsi-Uudenmaan poliisista.

Merkintäaine voidaan tunnistaa esineistä joko sen käytöstä ilmoittavasta tarrasta tai UV-valon avulla. Toimiessaan aine voi poliisin mukaan helpottaa omaisuusrikoksien tutkintaa.

– Tutkinnan kautta poliisille tulee paljon sellaista omaisuutta, jonka omistussuhteita on käytännössä aika mahdoton selvittää. Esineissä ei esimerkiksi ole nähtävissä lainkaan tunnistetietoja, tai nämä tiedot eivät ole asianomistajalla tiedossa. Tietenkin se helpottaa, jos voidaan heti selvittää, kenelle esimerkiksi varastettu esine kuuluu, sanoo Kallio.

Maahantuojan mukaan merkintäaine on vasta tulossa Suomen markkinoille ja myyntimäärät ovat olleet vielä hyvin pieniä. Toimiakseen systeemi tarvitsee mukaan myös poliisin, ja maahantuoja toivookin testikäytön luovan pohjaa yhteiselle toimintamallille.

– Aineesta ei ole juurikaan hyötyä, jolleivät viranomaiset etsi ja jäljitä merkintää. Meidän odotus onkin saada pilotin myötä tämä prosessi toimimaan poliisin kanssa, sanoo Tapio Lautsi SecVetosta.

Saija Nironen / YLE
SDNA_aknakleebis_70x95