Veneiden, perämoottoreiden ja veneilytarvikkeiden kunnostus tulevaa kautta varten on alkamassa. Monet hankkivat uuden veneen tai perämoottorin, navigointilaitteita taikka muuta kalustoa. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota kaluston turvallisuuteen. On hyvä, että laitteet toimivat moitteettomasti. Lisäksi on hyvä muistaa se ikävä puoli, että veneet, perämoottorit ja veneilyvälineet kiinnostavat varkaita. Kaikkiin veneilyssä tarvittaviin välineisiin on syytä tehdä turvamerkintä ja varoittaa varkaita merkinnästä näkyvällä tavalla.

Turvamerkintään on nyt käytettävissä yleiskäyttöinen synteettiseen DNA-ratkaisuun perustuva SelectaDNA turvamerkintä. SelectaDNA:lla on hyvät ominaisuudet ja sen johdosta se soveltuu erinomaisesti kaikkiin veneilyssä käytettävien välineiden ja laitteiden turvamerkintään.

Tässä tilastotietoja vene- ja perämoottorivarkauksista: Veneet, perämoottorit ja tarvikkeet: v. 2013: 2409 ilmoitusta, v. 2014: 3137 ilmoitusta, v. 2015: 2582 ilmoitusta. Korvauksista: Perämoottori-, vene- ja venetarvikekorvauksia v. 2014 n. 16 milj. €, sisältäen varkaudet ja vahingot.

Pyöriin ja pyöräilyvarusteiden huoltoon ja uusien hankintaan sopivat samat menettelyt. Pyöräilykausi on käynnistymässä, joten kalusto kannattaa huoltaa. Tarjolla on tietenkin myös uusia pyörämalleja. Pyörien kunnollinen lukitus on hyvä lähtökohta. Sen lisäksi on ennalta estävässä tarkoituksessa hyvä tehdä turvamerkinnät ja kiinnittää pyörään tai merkittyyn laitteeseen merkinnästä varoittava tarra.

SelectaDNA turvamerkintä soveltuu erittäin hyvin myös pyörien ja pyöräilyvarusteiden merkintään.

Polkupyörävarkauksia tapahtuu vuosittain eivätkä volyymit ole pieniä: vuoden 2014 aikana ilmoitettiin varastetuksi yli 17 000 polkupyörää. Finanssialan Keskusliiton keräämien tietojen mukaan varastetuista polkupyöristä maksettiin korvauksia noin 6 miljoonaa euroa vuonna 2014.

SelectaDNA –turvamerkintäpakkauksen jälleenmyyjien nimet ovat etusivulla.

Espoo 15.3.2016

Reijo Hyytiäinen